neděle 7. listopadu 2010

Opět na Bystřickém banju

Milí fanoušci, fanynky i fanďata,
opět se přiblížil čas jednoho festivalu. V sobotu na nás čekalo "velké" Bystřické banjo a navzdory původním zvěstem, mělo jít opět o přehlídku soutěžní, kde porotu v tomto případě tvořili diváci. Navíc Jerry sezval opravdu velmi kvalitní hudební konkurenci, především z Čech, takže před námi byla velká výzva, jak obstojíme ve srovnání se špičkami tuzemského folku, jako jsou např. Stráníci, Bob a Bobci nebo pardubičtí Marien. Výčet účastníků doplňovala ještě ryze trampská Falešná karta, pro mne osobně černý kůň soutěže, Bluegrass Comeback a Hubertus, jako postupující z REGI banja. No a samozřejmě KGB. Každá kapela měla čtyřicet minut a pořadatelé slíbili, že čas se bude striktně dodržovat, takže jsme udělali plán, domluvili se, kde budu mluvit a kde pojedeme bez pauzy a vyšlo nám to na deset kousků. Všechny jsme je měli "v rukách" z nedávného natáčení, a tak jsme věřili, že v Bystřici nebudem jenom do počtu.
Já osobně jsem se velmi těšil, neboť Bystřické banjo pokládám za jeden z nejlépe organizovaných festivalů, nejen v našem regionu. Co je velmi důležité, je fakt, že festival má podporu od místní samosprávy a pak hlavně, že jej vzali místní za svůj. A tak Jerry, coby hlavní organizátor a duše Banja, nemá problém se sháněním dobrovolníků na zajištění běhu událostí.
Dorazili jsme z Litovle na čtvrtou, tedy na začátek a sál byl plný. Potkali jsme se s moderárory Blankou a Hrochem, které s Alčou známe drahně let a jejich překvapení bylo veliké a pokud mohu soudit i radostné. Malinko jsme zavzpomínali, ale moc času nebylo. Festival začínal. Po přivítání a hymně festivalu se rozběhl program a bylo opravdu na co koukat a co poslouchat.Postupem času dorazil i zbytek kolektivu, jen Alenka si udělala poznávačku Hané, ale společnými silami jsme ji nasměrovali dobře a hlavně včas. Stihli jsme večeři a pomalu se začali chystat na vystoupení. Rozehrát a v pauze mezi bloky se nazvučit. Tady malá odbočka pro zvukaře a potažmo i pořadatele. KGB nazvučit LZE!!! A dokonce v relativně krátkém čase. Práce zvukařů byla velmi profesionální a kvalita zvuku tomu odpovídala. Bylo slyšet na pódiu i v sále. Opravdu moc pěkné. Ale zpět k našemu vystoupení. Přátelé, opřeli jsme se do toho, jak se patří. Snad to bylo tím, že jsme hráli jen ve Stránském, jinak jsme nahrávali do zdi a to živé hraní nám chybělo, nebo se konstalace planet sešla, prostě - bylo to velmi podařené vystoupení. Lidi reagovali velmi pěkně, a to nás ještě více nabudilo. Já jsem se snažil o stručnost, snad se mi to dařilo, protože jsme program zkracovali jen o jeden kousek. Pořadatelé dodrželi slovo a čas hlídali opravdu velice poctivě a každému měřili stejně. Byly zapovězeny i přídavky, takže uragán, který se spustil po Shady Grove vyšel v tomto směru naprázdno. Z pódia jsme odcházeli zplavení, ale s pocitem dobře vykonané práce. Pak už jsme jen koukali na konkurenci a čekali na výsledek. Přiznám se, že s napětím a nervozitou, protože úroveň kapel byla opravdu vysoká, zejména po vokální stránce, kde my máme ještě přece jen mezírky. A jak to dopadlo? Věřte nebo ne:3. místo - Marien, Pardubice, 2. místo - Falešná karta, Nové Město na Moravě a 1. místo - KELT GRASS BAND!!! Radost byla samozřejmě převeliká, vždyť jsme potvrdili nominaci z REGI banja i fakt, že naše produkce má vzestupnou tendenci. Diváci nám opět dali najevo, že se jim naše show líbí a pro nás je to velký závazek. A byť se budu opakovat, v téhle konkurenci těší vítězství dvojnásob. Samozřejmě nepřeceňujem ho, muzika nejsou skoky do vody nebo tak něco a hodnocení diváků záleží na spoustě faktorů, ale na druhou stranu se nemáme za co stydět. Svou práci jsme odvedli a lidé nás ocenili. Mně osobně se nejvíce líbila Falešná karta a Bob a Bobci, ty ryze folkové věci moc nemusím, ale neříkám, že byly špatné. Po hudební stránce tam bylo spousta krásných kousků. Moc pěkný byl i závěrečný jam, který rozjeli Falešňáci a kterému jsme taky malinko přispěli, i když jsme se brzy vypařili.
Co říci na závěr. Ještě jednou velká pochvala Jerrymu a spol. za organizaci, poděkování fanouškům a jedeme dál. Čekají nás dokončovací práce na cd a dvacáteho festival v Opavě. Ale do té doby se ještě určitě na těhle stránkách uvidíme.
Mějte se moc a moc krásně a radujte se s námi:-)

T:-)m

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.