pátek 12. března 2010

Causa Porta

 Vy všichni, jichž se to týká,

 před pěti dny se uskutečnilo v Bludově regionální kolo Porty 2010, kterého se zúčastnil i náš soubor písní a tanků.Teď již jsou výsledky vyhlášeny, vášně poněkud opadly a život běží dál. Leč, dovolte malé ohlédnutí a zhodnocení, podotýkám, že čistě subjektivní, a nemusí s ním každý souhlasit.
  Tak tedy: Cvičili jsme poctivě a těšili se, jak představíme keltgrassovou muziku světu. Od začátku přitom provázely naši účast problémy s organizátory. Navzdory jasnému Soutěžnímu řádu pořadatelům vadilo, že chceme zpívat anglicky, a ke shodě došlo až po řadě intervencí, dokonce i v Praze na štábu. Nicméně, ještě těsně před začátkem chtěli organizátoři souhlas všech zúčastněných kapel, že jim naše anglické zpívání nevadí. Byli jsme připraveni celou frašku napadnout, naštěstí se ukázalo, že muzikanti mají více rozumu, než pořadatelé.
  A mohlo se začít. Zvukovka vyšla, za značného zájmu ostatních muzikantů (zejména Janča s Níňou) a se zvukařem jsme byli domluveni.Vzhledem k počtu členů KGB a ke složitosti zvučení jsme byli zařazeni jako první po přestávce, což nám maximálně vyhovovalo. Letošního ročníku se zúčastnilo dvanáct kapel a písničkářů, což bylo docela málo. Byly tu tváře známé, i tělesa, jež zde měla premiéru. Z mého pohledu - sleduji tuto muziku řadu let, sám jsem se zúčastnil i jako soutěžící, mohu konstatovat, že úroveň tzv. "Portovní" muziky lehce stagnuje. Slušné instrumentální výkony, ale texty na stále stejná témata, stále stejně podané. Sál byl velmi slušně zaplněn a reagoval velmi vřele. Přátelé, vlítli jsme tam jak uragán a nenechali jsme lidi dýchat. Na ploše tří písniček se nám povedlo sál strhnout a zaujmout. Písničky nám sedly, vokály se povedly a prodali jsme se, jak náleží. Pozdějším srovnáním, neboť Honza všechno točil, jsme zjistili, že pohyb na pódiu je něco, co je ostatním docela cizí. Prostě jsme se odlišili, zahráli a čekali...
  Jak to dopadlo, už víte. KGB s převahou vyhrál diváckou soutěž a...dost. Porota se k nám nijak nevyjádřila, prostě jsme u ní prošli oficiálně bez povšimnutí. Ten závěr mne celkem mrzel. Bývalo zvykem na podobných akcích, že porota s muzikanty hovoří a před vyhlášením má slovo předseda poroty. Tady nic. Takže nic nevíme. Tedy oficiálně. Výsledky jsou dohledatelné, nebudu je opakovat. Během týdne jsme se pak z různých zdrojů dozvěděli, co a jak. Už po soutěži nás chválili jak lidi, tak muzikanti, jen ta "odborná" veřejnost...
  Přátelé, mohl bych se v následujících řádcích pustit do skučení na téma - jak nás porota zařízla, jak to bylo nespravedlivé a podobné nářky. Je to pryč. Prostě jsme se porotě nehodili do její koncepce a představ o tom, kdo má reprezentovat jesenickou oblast v celostátním finále. Že jsme na bednu měli, to je fakt, a nemluví ze mne uražená ješitnost nebo tak něco. Důležité je, že jsme se líbili lidem a ti nám to dali najevo. Je rovněž otázka, jestli je Porta festival pro nás. Ovšem, když vyklidíme pozice, tradicionalisté si zamnou ruce:-)A nebo varianta c) KGB už bude tak slavný, že si nás budou zvát sami,HO HO!
  Mě se Porta líbila. Já jsem si ji užil, Verunka byla hodná, hrálo se nám pěkně a hlavně - 13. je REGI banjo a tam sa hin sa ukáže! Máme formu a vlítnem na ně.
 Porta?Ta už byla:-)

                                            Kůži na trh nesl             Ticháček, kdo jiný:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.